Éltető erő: a tej | |
|
Ebből a blogból mindent megtudhattok a tejről, hogy milyen egészséges.
Igyunk Tejet!
Szinte hallom kérdéseteket - miért pont tejet igyunk? Az üdítők ,a teák, szörpök, limonádék nem helyettesítik a tejet?
Megfelelő mennyiségben és időben azok is fogyaszthatók, de hatásuk és jelentőségük nem hasonlíthat a tej élettani szerepéhez. A tej fontosságát gazdag tápanyagtartalma határozza meg, amellyel sem az üdítők, sem a teák nem rendelkeznek.
A tej az embernek a születésétől fogva egész életén át alapvetően fontos tápláléka. A csecsemők számára az anyatejen kívül nem létezik olyan táplálék, amely minden szükséges tápanyagot a szükséges mennyiségben és hozzáférésben tartalmazna. Csecsemőkorban az anyatej azegyetlen optimális táplálék.
A csecsemőkorból kinőtt, egyre nagyobb gyerekek, majd a felnőttek számára sem nélkülözhetetlen táplálék a tej. A javasolt mennyiség általában naponta fél liter, amely két-, három részletben is fogyasztható. Különösen ajánlottt, hogy reggelire igyatok egy bögre tejet.
Miért fontos ez?
A tenuláshoz, az órák alatti odafigyeléshez, a mozgáshoz, a sportoláshoz, az életműködés zavartalan fentartásáshoz energiára van szükség. A tej eloszlású, könnyen emészthető zsírtartalma ehhez járul hozzá. Megfigyelték, hogy azok a gyerekek, akik reggelire tejet fogyasztanak, jobban koncentrálnak, könnyeben figyelnek és a szünetekben is élénkebbek.
Akartok-e erős csontozatot felnőtt korotokban?
Ez akkor lehetséges, ha elegendő kalciumot kap a szervezet. A csont szilárdságát adó csontgerendák kifejlődése a gyermek és serdülő korban különösen jól felszívodó és hasznosuló kalciumnak köszönhető. Az ehhez szükséges 1200 mg kalcium felét tartalmazza fél liter tej, a többi pedig tejtermékkel és más táplálékkal kerül a szervezetbe.
Sajnos néha a szülők - akik a napi gondoktól és a sok munkától fáradtak - sem gondolnak arra, hogy az iskolás korban lévő gyermek kalciumban szegény táplálkozása felnőtt korban nébetegségnek számító csontritkoláshoz vezet.
A tej ráadásul tartalmazza a kalcium felszívódását és a csontokba beépülését elősegítő D-vitamint, valamint a felszívódásnak kedvező tejcukrot. A kávé, atea valamint más koffeintartalmú italok fokkozák a kalcium kiürülését a szervezetből, ezekből tehát csak ritkán és kisseb myennyiéget igyunk, de a tejből minden nap legalább fél litert!
Fontos alkotóeleme a tejnek a látásunkat segítő A-vitamin. Gyermekeken végzett vizsgálatok során kiderül, hogy a naponta fél liter tejet fogyasztó gyermekek szme gyorsabban alkalmazkodik a sötétben való látáshoz, mint azoké, akik nem ittak tejet. /Bizonyára Tiis tapasztaltátok már, hogy amikor világosból sötét szobába léptek, akkor egy darabig nem láttok tisztán, csak néhány másodperc múlva kezditek észlelni a tárgyakat, emberekket. Ez a néhány másodpercnyi idő a szem természetes alkalmazkodóképessége, ami kellő mennyiségű A-vitamin esetében rövidebb, hiányában hosszabb./